Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο απειλεί το Λονδίνο με «ισχυρή αντεπίθεση» μετά την αναστολή της συμφωνίας

0
66

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο στην αναστολή από την πλευρά της Βρετανίας της συμφωνίας έκδοσης με το υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να διορθώσει άμεσα τα λάθη του. 

«Η Κίνα θα προχωρήσει σε ισχυρή αντεπίθεση στις λανθασμένες ενέργειες του Ηνωμένου Βασίλειου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της Βρετανίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες. 

«Η Κίνα προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει τη φαντασίωσή του να συνεχίσει την αποικιοκρατική του επιρροή στο Χονγκ Κονγκ και να διορθώσει άμεσα τα λάθη του», δήλωσε.

Βρετανία-ΗΠΑ: Μάικ Πομπέο και Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για τις ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για τις ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Πεκίνο στους μουσουλμάνους της επαρχίας Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με βρετανική σύνοψη της συνομιλίας.   

“Συζήτησαν κοινά θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, στα οποία συμπεριελήφθησαν οι ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ, η κατάσταση στο Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

“Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν επίσης την προσήλωσή τους στη διαπραγμάτευση μιας σκληρής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που θα ωφελεί τις οικονομίες των δύο χωρών”.

Ο Τζόνσον και ο Πομπέο υπογράμμισαν τη σημασία της συμμαχίας του υπό τις ΗΠΑ πολυεθνικού συστήματος παρακολούθησης “Πέντε Μάτια” (Five Eyes).   

Ο Τζόνσον έθεσε το θέμα του θανάτου του 19χρονου Βρετανού Χάρι Νταν σε τροχαίο στην Αγγλία στο οποίο είχε εμπλακεί η σύζυγος Αμερικανού διπλωμάτη. “Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Χάρι Νταν και την οικογένειά του”, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. “Είπε ότι υπάρχει έντονο αίσθημα στους Βρετανούς για απόδοση δικαιοσύνης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr