Χιλή: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών για τον νέο κορωνοϊό

0
17

Οι αρχές της Χιλής άρχισαν χθες Δευτέρα την ανοσοποίηση των εκπαιδευτικών για τον νέο κορωνοϊό, με σκοπό να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία κατά την τυπική έναρξη της σχολικής χρονιάς, την 1η Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

«Ξεκινώντας τη διαδικασία αυτή, θέλουμε να δώσουμε στους καθηγητές, στους γονείς και επίσης στα παιδιά τη διαβεβαίωση ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τον Μάρτιο κατά τρόπο οικειοθελή και ασφαλή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Συνολικά 513.621 καθηγητές, αλλά και βοηθοί, νηπιαγωγοί, διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, διευθυντές και υπάλληλοι σε σχολικές καντίνες αναμένεται να εμβολιαστούν.

Τα σχολεία της Χιλής παρέμειναν κλειστά για μεγάλο μέρος της περασμένης σχολικής χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η Χιλή συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου άρχισε μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού την 24η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, πάνω από δύο εκατομμύρια Χιλιανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία ένεση από το σύνολο των 19 εκατομμυρίων κατοίκων. Η σειρά των εκπαιδευτικών ήρθε έπειτα από αυτή των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών και του προσωπικού σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι (δημόσια υγεία, πυροσβεστική, εφορίες, φαρμακεία…).

Το Σαντιάγο έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια περίπου 36 εκατ. δόσεων εμβολίων με τις εταιρείες Pfizer, SinoVac, Johnson & Johnson και AstraZeneca. Η κυβέρνηση έχει σκοπό να έχουν εμβολιαστεί οι 5 εκατ. άνθρωποι που θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πριν από την 30ή Μαρτίου και άλλοι 10 εκατ. άνθρωποι πριν από την 30ή Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρις, οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό έχουν καταγράψει μείωση κατά 15% σε δύο εβδομάδες και πλέον στα τοπικά lockdowns που επιβάλλονται υπόκειται το 9,2% του πληθυσμού.

Η Χιλή έχει καταγράψει ως εδώ 19.624 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 779.541 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (83/3.333 αντίστοιχα τις προηγούμενες 24 ώρες), κατά τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr