Χαρδαλιάς: Θετική εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων- Δευτέρα απόφαση για Δημοτικά

0
126

Θετική ήταν η εμπειρία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων τόνισε στην συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς, η αρμόδια επιτροπή συζήτησε για την έναρξη λειτουργίας, καθώς και τις προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να πληρούν, κέντρων δημέρευσης ημερήσιας φροντίδας  για άτομα με ειδικές ανάγκες, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών αλλά και κατασκηνώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Κατά την συζήτηση δόθηκε έμφαση στο άνοιγμα των δομών για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεδομένου ότι ο εγκλεισμός κι η αποστέρηση τους, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και κοινωνικοποίησης επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.

Με βάση τα παραπάνω, συμφωνήθηκε το άνοιγμα των εν λόγω δομών για την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούνται, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία αλλά και τα μέτρα προστασίας από τον ιό για τους συνοδούς, τα οποία και, όπως ξεκαθάρισε ο κος Χαρδαλιάς, θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αυτοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των σχολείων, εφόσον κι αυτά ανοίξουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, διευκρίνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε οτι περαιτέρω διευκρινίσεις για το ζήτημα αυτό όπως και για την λειτουργία των κατασκηνώσεων θα δοθούν το προσεχές διάστημα.

Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού και αναφερόμενος ειδικότερα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας ανέφερε πως σε αυτούς θα υπάρχει ένας υνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ενώ έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί.

Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου. Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr