Χάος στα σύνορα με Λευκορωσία: Η Λιθουανία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

0
79

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι θα θέσει στη Βουλή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που συνορεύουν με τη Λευκορωσία, καθώς επικρατεί χάος με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος τόσο στη Λιθουανία όσο και στην Πολωνία. 

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Τρίτης αναφέρει το TASS. «Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης στη συνοριακή περιοχή, την υποβάλλουμε για έγκριση στο κοινοβούλιο», δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, το Seimas (κοινοβούλιο) μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αίτημα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου στη συνοριακή περιοχή, και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτήν, καθώς και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που διείσδυσαν στη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας. Το καθεστώς αυτό προτείνεται να ορισθεί για το χρονικό διάστημα ενός μήνα.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση» τόνισε από πλευράς του χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ

Πηγή: skai.gr