Μπόρις Τζόνσον προς Βρετανούς: Τηρείστε τον «κανόνα των έξι»

0
53

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι από τη Δευτέρα θα απαγορεύονται στην Αγγλία οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων, τόσο σε υπαίθριο χώρο, σε παμπ και σε εστιατόρια, όσο και εντός σπιτιών.

Η αυστηροποίηση των μέτρων ακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Το τελευταίο τετραήμερο έχουν καταγραφεί περίπου 11.000 κρούσματα.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζόνσον είπε ότι όποιος παραβιάζει τον «κανόνα των έξι» θα αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και σύλληψη.

Από τον κανόνα εξαιρούνται τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, δύο νοικοκυριά που έχουν σχηματίσει μία «φούσκα υποστήριξης» για πιο ευάλωτα μέλη, οι χώροι εργασίας, τα σχολεία και οι ομαδικές αθλητικές εκδηλώσεις. Οι πιστοί θα μπορούν να εκκλησιάζονται, αλλά τηρώντας αποστάσεις και όχι σε παρέες άνω των έξι ατόμων.

Είπε επίσης ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα υποχρεώνονται με νόμο να ζητούν και να κρατούν για 21 ημέρες τα στοιχεία επικοινωνίας θαμώνων, τα οποία θα πρέπει να παραχωρούν στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών σε περίπτωση κρούσματος.

Επανέλαβε ότι το κλείσιμο των σχολείων δε θα είναι παρά το έσχατο μέτρο και ότι θεωρεί κρίσιμο να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, καλώντας τους φοιτητές να λαμβάνουν τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε δε ότι αναστέλλεται το σχέδιο για έναρξη από τον Οκτώβριο συνεδρίων και πιλοτικών αθλητικών εκδηλώσεων με θεατές.

Προανήγγειλε επέκταση του προγράμματος διαγνωστικών ελέγχων με στόχο τους 500.000 την ημέρα, καλώντας τους πολίτες που δεν έχουν συμπτώματα του κορωνοϊού και που δεν τους έχει ζητηθεί να κάνουν τεστ, να μην το κάνουν. Η παρότρυνση αυτή ακολουθεί προβλήματα στη διενέργεια εξετάσεων λόγω κορεσμού σε πολλά διαγνωστικά εργαστήρια.

Προανήγγειλε επιπλέον πιλοτική διενέργεια γρήγορων διαγνωστικών τεστ στο Σάλφορντ από τον ερχόμενο μήνα, με όσους πολίτες λαμβάνουν αρνητικό αποτέλεμα να επιτρέπεται να ενεργούν και να κινούνται «ακριβώς όπως πριν από την COVID».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός μετέφερε και το σύνθημα της νέας ενημερωτικής εκστρατείας «πλύνετε χέρια, καλύψτε πρόσωπο, κρατήστε απόσταση».

Στο ερώτημα αν τα νέα μέτρα στην ουσία «ακυρώνουν» τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς, απάντησε ότι ακόμα δεν αποκλείει μια μεγαλύτερη ελευθερία πριν από τις γιορτές για εκείνους που θα διαγιγνώσκονται ως υγιείς με γρήγορα τεστ, αν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος ότι αυτό θα γίνει.

Για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι, που πλαισίωνε τον πρωθυπουργό στην έκτακτη ενημέρωση.

Ο ίδιος επισήμανε πως η μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα Αυγούστου έχει καταγραφεί στις ηλικίες 17-21 ετών και πως η αύξηση των κρουσμάτων αφορά όλη τη χώρα. «Για αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο καθηγητής Γουίτι.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι οκτώ εμβόλια παγκοσμίως έχουν εισέλθει στην τελική τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα για ευρεία διανομή ενός εμβολίου το προσεχές έτος.

Για την αναστολή δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης λόγω ασθένειας ενός εθελοντή, είπε ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε αυτή τη φάση των δοκιμών.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr