Μπορέλ: Να γίνει ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση της πανδημίας

0
102

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Κίνα να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και υπογράμμισε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Σε άρθρο του που φιλοξενείται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να δράσει για να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη από μελλοντικές πανδημίες.

«Είναι επίσης αναγκαία μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση αυτής της πανδημίας», έγραψε.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο και ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, έχουν επικρίνει το Πεκίνο για το χειρισμό της επιδημίας. Η Κίνα υποστηρίζει ότι έδρασε ανοιχτά και με διαφάνεια στη διαχείρισή της.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της «κατ’ αναλογία με το βάρος της» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την έρευνα εμβολίων και την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της σε μια σημαντική προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα δε τις πληττόμενες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr