Μπλίνκεν: Συζητάμε με το Κογκρέσο για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία -«Ο Πούτιν μετατρέπει τη Ρωσία σε μαύρο πρόβατο»

0
34

Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει την κατάπαυση πυρός στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να μπορούν να φύγουν οι άνθρωποι με ασφάλεια, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας. 

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Προειδοποιούμε το Κρεμλίνο και όσους συνεργάζονται με αυτό να σταματήσουν αυτό τον πόλεμο που ξεκίνησαν ‘από επιλογή’.»

Είπε, επίσης, ότι γίνονται συζητήσεις με το Κογκρέσο για να λάβουν περισσότερα μέτρα κατά της Ρωσίας. Όπως ανέφερε, εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μποϊκοτάζ στη Ρωσία. Οι Ρώσοι ήδη νιώθουν τις επιπτώσεις, των ενεργειών του Πούτιν.

Επεσήμανε, δε, για ακόμη μια φορά ότι «αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν και μέχρι να τον σταματήσει ο κόσμος θα τον θεωρεί υπεύθυνο γι’ αυτό».

Για τις σχέσεις ΗΠΑ-Εσθονίας είπε ότι μαζί θα πολεμήσουν με όλες τις δυνάμεις που έχουν για να διασφαλίσουν τις περιοχές του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι «να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή έρχεται προς την κατεύθυνση μας, από όπου κι αν προέρχεται», συμπλήρωσε.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν μετατρέπει τη Ρωσία σε μαύρο πρόβατο», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Εσθονία έχει βοηθήσει πολύ την Ουκρανία. Σχεδιάζει να φιλοξενήσει πάνω από 10.000 πρόσφυγες.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση του Κρεμλίνου για «ειρηνική συνύπαρξη» με τις ΗΠΑ, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε: «Αν θέλει η Ρωσία ειρηνική συνύπαρξη με τις ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο. Είναι ξεκάθαρο.»

«Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, ενώ ζητά να απομονωθεί η Ρωσία από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας επανέλαβε την ανάγκη κοινής υποστήριξης για την Ουκρανία – ένα μήνυμα που έχει τονιστεί από τη Δύση από την έναρξη της εισβολής.

Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, τα χειρότερα έρχονται».

Είπε, επίσης, ότι τα κρυπτονομίσματα πρέπει να περιοριστούν προκειμένου να κλείσουν τα «παραθυράκια» στις κυρώσεις.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε νέα εργαλεία στην εργαλειοθήκη μας μέχρι να παραλύσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν», είπε η κα Κάλλας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr