Άρση ασυλίας Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση αποφάσισε η Βουλή

0
30

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με πλειοψηφία 184 «υπέρ» από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση έναντι 109 «κατά» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον του ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιάννης Κουρτάκης για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η συνεδρίαση που προηγήθηκε, διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα ακραίας πόλωσης, μετατρέποντας σε αρκετές περιπτώσεις την αίθουσα της Ολομέλειας σε ιδιότυπη αρένα. Αλλεπάλληλες εντάσεις, σφοδρότατες αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών, συνέθεσαν ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό.

«Φωτιά» στη συζήτηση έβαλε μία μαντινάδα που αφιέρωσε ο κ. Πολάκης στην κυβερνώσα πλειοψηφία, η οποία εκλήφθηκε ως ακραία απειλή από τη «γαλάζια» πτέρυγα, πυροδοτώντας τη σκληρή απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα,  η οποία εν συνεχεία προκάλεσε τις  έντονες μαζικές διαμαρτυρίες της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού προσωπικά, καθώς και της κυβερνώσας πλειοψηφίας, με πυρά περί «Ορμπανισμού» και διολίσθησης σε λογικές και πρακτικές «απολυταρχικού καθεστώτος».

Της ομιλίας του κ. Πολάκη είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με αφορμή τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «απαραδέκτου» της υπόθεσής του, υπό τον ισχυρισμό ότι η νέα μήνυση αφορά στα ίδια πραγματικά περιστατικά με την προηγούμενη για την οποία η Ολομέλεια είχε αποφανθεί αρνητικά στην άρση ασυλίας του κ. Πολάκη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα είχε εκτοξεύσει κατηγορίες περί «προσωπικής εκδικητικότητας μιντιαρχών την οποία υιοθετεί η ΝΔ», ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος -στο ίδιο μήκος κύματος – κατηγόρησε τη ΝΔ για μετατροπή της Βουλής σε “παρακολούθημα εκδοτικών συμφερόντων”.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με τον Γιάννη Μπούγα (ΝΔ) να επισημαίνει ότι η έγκληση και η δικογραφία αναφέρονται σε διαφορετικά περιστατικά και χρόνο, συνεπώς η διαδικασία ακολουθείτε απολύτως σύννομα.

«Η ΝΔ για τις άρσεις ασυλίας αποφασίζει αποκλειστικά με βάση το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τη νομολογία», αντέτεινε εμφατικά στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας προσχηματικά προσκόμματα. “Η Αριστερά διεκδικεί το προνόμιο να παραβιάζει τους νόμους και να μην ελέγχεται. Γιατί ότι ελέγχεται ο απλός πολίτης θα ελέγχεται και ο βουλευτής. Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες”, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ μετά την ομιλία του κ. Πολάκη υπογράμμισε ότι “η βουλευτική ασυλία δεν είναι άλλοθι για χυδαιολογία, αγένεια και απειλές”.

Πηγή: skai.gr