Αποκαλυπτήρια για τη νέα πλατεία Ομονοίας (φωτό+βίντεο)

0
107

Παραδόθηκε στους πολίτες η νέα πλατεία στην Ομόνοια με τον κόσμο να συρρέει για να δει από κοντά το φωταγωγημένο συντριβάνι.

Η πλατεία ανακατασκευάστηκε ριζικά και μετατράπηκε από απλό κόμβο σε σημείο αναφοράς για τον δήμο Αθηναίων. Η περιοχή πλέον είναι ομορφότερη και πιο αναβαθμισμένη. Το συντριβάνι της πλατείας ξεκίνησε να λειτουργεί και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού συντριβάνια στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια όαση δροσιάς. Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος, νωρίτερα, ανήρτησε ένα βίντεο time-lapse που δείχνει την πλατεία από την έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή της μέχρι σήμερα.

Στην ανάρτησή του στο Facebook έγραφε:

«Τράβα στην Ομόνοια», του είχε πει ο θείος του «και όλο και κάποιον γνωστό θα βρεις».

Τέλος της δεκαετίας του ‘50, ο πατέρας μου, για πρώτη φορά, παίρνει το ΚΤΕΛ για Αθήνα. Με μια καρό βαλίτσα στο χέρι, σήμα κατατεθέν ότι είναι από επαρχία, μετά από 7,5 ώρες, φτάνει στην Ομόνοια. Αντικρίζει ένα πολύβουο μελίσσι ανθρώπων.

Ήμασταν παιδιά, αλλά θυμάμαι την περιγραφή: Πλανόδιοι πωλητές διαφήμιζαν την πραμάτεια τους, από τσατσάρες και τρανζίστορ μέχρι κουλούρια και σάμαλι. Τα περίπτερα ήταν τόσο γεμάτα από πράγματα που φοβόσουν ότι θα καταρρεύσουν. Άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους και πολλοί νέοι με την ίδια καρό βαλίτσα έψαχναν τον δρόμο τους. Στη μέση της πλατείας, ένα μεγάλο σιντριβάνι δρόσιζε την ατμόσφαιρα και ενίοτε και το πρόσωπό σου.

Γύρισε την πλατεία τουλάχιστον 30 φορές. Εκεί που στάθηκε όμως και πέρασε δυο ώρες ήταν στις ηλεκτρικές σκάλες. Τις ανέβαινε και τις κατέβαινε, προσπαθώντας να σκεφτεί τι θα έγραφε στον πατέρα του, τον παπά, για να τις περιγράψει. Αισθανόταν, μας έλεγε, δεκαετίες μετά, πως αφού έφτασε εδώ, όλα είναι δυνατά.

Στο σήμερα, που όλα τριγύρω αλλάζουν και που η κεντρική πλατεία της πόλης έχει πολλές σημειολογίες, ένα μένει ίδιο:

Η αισιοδοξία της Ομόνοιας.

Και η συμβολική της διάσταση ως απάντηση στην ανισότητα.

Αυτή η πλατεία συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο, την κάτω Αθήνα με την πάνω. Τη μνήμη και το όνειρο.

Κι ως τέτοια μας ξανασυστήνεται, παντοτινό σύμβολο ελπίδας.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr