Αντιμέτωπος με βουλευτές και δημοσκοπήσεις ο Μπόρις Τζόνσον μετά από την υπόθεση Κάμινγκς

0
103

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων που απαρτίζεται από τους βουλευτές επικεφαλής των επιμέρους κοινοβουλευτικών επιτροπών θα εμφανιστεί το απόγευμα (4μμ Λονδίνου) ο Μπόρις Τζόνσον, για να απαντήσει σε ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του και για την παραβίαση των κανόνων της καραντίνας από τον κορυφαίο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες και τρεις ημέρες που ανέλαβε την εξουσία που ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής, μετά από αρκετές αναβολές.

Το πρώτο σκέλος της συνολικά περίπου μιάμισης ώρας «ανάκρισης» του πρωθυπουργού θα αφιερωθεί στην υπόθεση Κάμινγκς και στο γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει αποπέμψει τον σύμβουλο του.

Την παραίτηση ή αποπομπή Κάμινγκς έχουν ζητήσει 39 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος (επί συνόλου 365), μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Σκωτίας Ντάγκλας Ρος που παραιτήθηκε από την κυβερνητική θέση. Την ίδια στάση έχουν τηρήσει και αρκετοί από τους πιο προβεβλημένους φιλοσυντηρητικούς σχολιαστές.

Δημοσκοπήσεις, εξάλλου, αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια και των πολιτών. Μέτρηση της YouGov για τους Times δείχνει ότι το 71% των πολιτών θεωρεί πως ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας με το ταξίδι του από το Λονδίνο στο Ντάραμ. Το ίδιο πιστεύει και το 56% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, όπως και το 63% εκείνων που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, στο 59%, μετά από τις εξηγήσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού είναι και το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί πως ο κ. Κάμινγκς πρέπει να παραιτηθεί (46% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών).

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως σε λιγότερο από μία εβδομάδα το προβάδισμα των Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου έπεσε από 15% σε 6%.

Δημοσκόπηση της Savanta δείχνει πως η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην αποπέμψει τον σύμβουλό του έχει πλήξει τη δημοτικότητά του, η οποία πέφτει για πρώτη φορά σε αρνητική τιμή, στο -1, κάτω από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ.

Άλλη δημοσκόπηση, της JL Partners για την Daily Mail, δείχνει πως το 66% των πολιτών θεωρεί πως ο κ. Κάμινγκς είπε ψέματα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να εξηγήσει τις κινήσεις του και θα πρέπει να παραιτηθεί, έναντι ποσοστού 17% που τον στηρίζει.

Το 80% δηλώνει πως ο κυβερνητικός σύμβουλος παραβίασε τους κανόνες, το 65% φοβάται πως με το παράδειγμα που δίνεται από την κυβέρνηση καθίσταται λιγότερο πιθανή η συνέχιση τήρησης των κανόνων από το κοινό και το 70% συμφωνεί με τη δήλωση ότι η κυβέρνηση Τζόνσον ενεργεί σαν να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τα στελέχη αυτής και διαφορετικοί κανόνες για τους υπόλοιπους πολίτες.

Στο ερώτημα δε για τον καταλληλότερο ηγέτη ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει τη διαφορά του από τον κ. Στάρμερ να μειώνεται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες εντός μόλις πέντε ημερών, στο 37% με 34%.

Εν τω μεταξύ, η τοπική αστυνομική διεύθυνση στο Ντάραμ άρχισε την Τρίτη και επισήμως τη διεξαγωγή έρευνας για τη διακρίβωση των κινήσεων του κ. Κάμινγκς και για το κατά πόσο προκύπτει αδίκημα σε σχέση με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας.

Ήδη έχει ληφθεί κατάθεση από τον συνταξιούχο δάσκαλο που κατήγγειλε το κατά τα φαινόμενα παράτυπο ταξίδι του 48χρονου κυβερνητικού συμβούλου με την οικογένειά του σε δάσος περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Ντάραμ.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr