Ανησυχία Τζόνσον για δεύτερη κορύφωση του κορωνοϊού

0
104

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ανησυχία για μια πιθανή «δεύτερη κορύφωση» του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πρώιμα εξέφρασε ο υπό ανάρρωση Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι την ανησυχία αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή του Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και συμβούλους του την Παρασκευή, ενώ συνεχίζει να αναρρώνει από τον κορωνοϊό στην επίσημη πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Η πληροφορία έρχεται ενώ η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα. Την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει σχέδιο σταδιακής επανέναρξης των σχολικών μαθημάτων από τις 11 Μαΐου, λέγοντας «δεν έχω ακόμα ημερομηνία».

Εν τω μεταξύ, σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση άνω των 2.000 λέξεων απορρίπτοντας σημείο προς σημείο εκτενές δημοσίευμα των Sunday Times που καταλόγιζε έλλειψη προετοιμασίας, ολιγωρία και χαλαρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα έκανε λόγο για «πέντε κρίσιμες εβδομάδες που χάθηκαν» στο τέλος Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο. Σημείωνε πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν παρέστη στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, που συγκλήθηκε για την αποτίμηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό.

Στην απάντησή της η κυβέρνηση τονίζει πως είναι σύνηθες των συνεδριάσεων αυτών να προΐσταται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, όπως έγινε και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εκείνη την περίοδο θεωρούσαν ακόμα χαμηλό το ρίσκο για τη δημόσια υγεία από τον ιό και καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε ακόμα κηρύξει πανδημία.

Στην κατηγορία περί εφησυχασμού και χαλαρότητας που διατύπωναν οι Sunday Times επικαλούμενοι συμβούλους και επιστήμονες, η Ντάουνινγκ Στριτ απαντά ότι η κυβέρνηση «είχε αναλάβει δράση και εργαζόταν για να βελτιώσει την προετοιμασία της από τις αρχές Ιανουαρίου», δίνοντας παραδείγματα ενεργειών του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ. Επαναλαμβάνεται δε τακτικά στην ανακοίνωση ότι όλες οι ενέργειες ληφθήκαν τη σωστή στιγμή, βάσει των υποδείξεων των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην ανακοίνωσή της και την απόφαση που αποκάλυψαν οι Sunday Times για αποστολή 279.000 τεμαχίων ιατρικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Κίνα κατά το αποκορύφωμα της εξάπλωσης του ιού στη Γουχάν.

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται αυτές τις ημέρες έντονα ότι δεν έχει ενεργήσει επαρκώς για την κάλυψη των αναγκών γιατρών και νοσηλευτών σε τέτοιου είδους προστατευτικό εξοπλισμό, με πολλά νοσοκομεία να προειδοποιούν ότι εντός ημερών θα ξεμείνουν κυρίως από ιατρικές ρόμπες, αλλά και άλλα αναλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με την απάντηση της κυβέρνησης, ωστόσο, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου η κινεζική κυβέρνηση ανταπέδωσε στο πολλαπλάσιο τη χειρονομία στέλνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 12 εκατομμύρια κομμάτια υλικών ατομικής προστασίας.

Ο σκιώδης Υπουργός Υγείας των Εργατικών Τζον Άσγουορθ επικαλέστηκε την έρευνα των Sunday Times για να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «αγνοούταν» κατά την αρχική φάση της επιδημίας και για να καταλογίσει συνολικά στην κυβέρνηση «σοβαρά λάθη».

Επισήμανε ιδιαίτερα τις ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, την καταλογιζόμενη καθυστέρηση στην επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών και τις καθυστερήσεις στη εξασφάλιση διαγνωστικών τεστ και αναπνευστήρων για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση γιατρών έχει προκαλέσει η απάντηση της αναπληρώτριας επικεφαλής ιατρικής αξιωματούχου Δρ. Τζένι Χάρις σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας την Κυριακή.

Η Δρ Χάρις είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί υπόδειγμα προετοιμασίας για την πανδημία και ότι χρειάζεται μία «πιο ενήλικη συζήτηση» για το θέμα των υλικών ατομικής προστασίας.

Με τοποθετήσεις τους και αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατροί δηλώνουν εξοργισμένοι από την απάντηση της Δρ. Χάρις, τονίζοντας ότι σε μικρό διάστημα θα πρέπει να αποφασίζουν αν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή για να σώσουν τις ζωές ασθενών, καθώς ξεμένουν από απαραίτητα προστατευτικά αναλώσιμα υλικά.

Ήδη ο οργανισμός Δημόσια Υγεία Αγγλίας, τον οποίο εκπροσωπεί η Δρ Χάρις, έχει εκδώσει νέα οδηγία προς το προσωπικό του NHS να επαναχρησιμοποιούνται όπου είναι δυνατό υλικά μίας χρήσης.

Πηγή: skai.gr