Αγιά Σοφιά: Οι κρυμμένες αγιογραφίες, τα χαλιά και οι πρακτικές μετατροπής σε τζαμί

0
68

Το πως θα καταστεί εφικτή η μετατροπή του εμβληματικού χριστιανικού ναού της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εξέδωσε με μορφή οδηγιών νωρίτερα η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία δημοσιοποίησε το Anadolu, οι αγιογραφίες δεν πρέπει να φωτίζονται ενώ επιβάλλεται να μένουν καλυμμένες κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Παράλληλα η επιτροπή αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» να παραμείνει ανοιχτό το «τζαμί» για τους επισκέπτες σε ώρες εκτός προσευχής ενώ προσθέτει ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα πραγματοποιούνται στην Αγιά Σοφιά».

Οι επισκέπτες οφείλουν, όπως αρμόζει βάσει της ισλαμικής θρησκείας να βγάζουν τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στο ναό.

«Οι (χριστιανικές) εικόνες πρέπει να καλύπτονται με καλύμματα και άλλα κατάλληλα μέσα», γράφει η Diyanet.

Τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρήσης τεχνικών προκειμένου οι εικόνες να βυθίζονται στο σκοτάδι στη διάρκεια των πέντε μουσουλμανικών προσευχών που διεξάγονται στη διάρκεια του 24ωρου.

Συγκεκριμένα, τα μέσα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου ο ναός να λειτουργήσει σαν τζαμί, είχε προαναγγείλει με σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Χουριέτ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε μια κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr