Αγανάκτηση Κουρτς: Φτάνει πια, εγκρίνετε το εμβόλιο της Johnson & Johnson

0
14

Την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson κατά της Covid-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με αφορμή την άμεση έγκριση του εμβολίου από τον αμερικανικό Oργανισμό Tροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Eκδηλώνοντας την ενόχλησή του, ο αυστριακός καγκελάριος επέκρινε και πάλι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα από ό,τι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

“Ο ΕΜΑ καλείται τώρα να εγκρίνει το εμβόλιο Johnson & Johnson όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς γραφειοκρατία – με τήρηση όλων των επιστημονικών πρoδιαγραφών”, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του στη Βιέννη.

Τόνισε ταυτόχρονα πως το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας “αλλάζει το παιγνίδι στον αγώνα κατά της πανδημίας, καθώς η χορήγηση μόνο μίας δόσης του είναι επαρκής για πλήρη ανοσοποίηση, ενώ το εμβόλιο μπορεί επίσης εύκολα να αποθηκευτεί στο ψυγείο και επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της σοβαρής Covid-19”.

Οι αρχές της ΕΕ εξετάζουν επί του παρόντος το εμβόλιο των ΗΠΑ με ταχεία διαδικασία. Η Johnson & Johnson υπέβαλε αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και η αίτηση στον EMA ακολούθησε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Όπως αναφερόταν σχετικά, η αρμόδια επιτροπή θα μπορούσε να ανακοινώσει την αξιολόγηση της στα μέσα Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί στην ΕΕ: αυτά των Biontech / Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Αξιώσεις για ταχεία έγκριση περαιτέρω εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διατυπώσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “εδώ, πραγματικά μετράει κάθε εβδομάδα, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω”.

Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , ζητούσαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιανουάριο, μία ταχεία διαδικασία έγκρισης νέων εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr