Αύξηση 30,4% παρουσίασαν οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή

0
78

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες καταναλωτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αναφορές αυξήθηκαν κατά 30,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αγγίζοντας τις 7.126 και συντριπτικά περισσότερες σε σχέση με το 2016, οπότε είχαν υποβληθεί 7.067 καταγγελίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

 «Παρά τη ραγδαία αύξηση των αναφορών που υποβλήθηκαν στην Αρχή μας πετύχαμε την επίλυση της συντριπτικής τους πλειονότητας (82,74%) σε σύντομο χρονικό διάστημα . Η ροή των αιτημάτων διαμεσολάβησης από καταναλωτές προς την Αρχή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αμείωτη ένταση», σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Ζαγορίτης.
Μάλιστα, χθες επισκέφθηκε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για τα πεπραγμένα του 2019.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή το 2019 αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τον τραπεζικό κλάδο. «Το 2019 χαρακτηρίστηκε από μία μεγάλη στροφή στις εξ αποστάσεως συναλλαγές που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τον περιορισμό της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων. Δυστυχώς είχαμε μεγάλη αύξηση στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις διαδικτυακές απάτες από ευκαιριακούς και αφερέγγυους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και δυσφημούν με την συμπεριφορά τους έναν κλάδο που αναπτύσσεται συνεχώς και στον οποίο συμμετέχουν πολλές υγιείς επιχειρήσεις που προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην αγορά και τους καταναλωτές», επισημαίνει η Αρχή. 

Ένας ακόμα κλάδος που μέσα στο 2019 κατέγραψε εξίσου ραγδαία αύξηση (85%) των καταγγελιών που δέχτηκε η Αρχή, είναι εκείνος των Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, όπου η παραπλανητική προώθηση, η ανεπιθύμητη παροχή τους και ο συγκεχυμένος και αδιαφανής τρόπος τιμολόγησης, είχαν εξελιχθεί το 2019 σε καθημερινό πρόβλημα για τους καταναλωτές.

Η Αρχή ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην αυξημένη ανάγκη προστασίας των καταναλωτών σε όλα τα παραπάνω φαινόμενα, επιλύοντας την πλειονότητα των υποθέσεων αλλά και παραπέμποντας κατά περίπτωση τις υποθέσεις σε συναρμόδιες Αρχές για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες είτε στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω ποινική διερεύνηση. Επιπλέον, πρότεινε, όπου απαιτείτο, συγκεκριμένες διατάξεις για τη συμπλήρωση κενών και την αυστηροποίηση του κείμενου νομοθετικού πλαισίου.

 Αναλυτικά, στον τραπεζικό τομέα ο Συνήγορος του Καταναλωτή διαμεσολάβησε με επιτυχία σε υποθέσεις δανείων στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών του ν. 4224/2013, οι οποίες στην πλειονότητά τους κατέληξαν σε ορίστηκες, βιώσιμες ρυθμίσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών ενώ πληθώρα δανειοληπτών οι οποίοι είχανε χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι»  χωρίς ουδέποτε να έχουν λάβει από τις τράπεζες γραπτές ειδοποιήσεις σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης των οφειλών τους, αποχαρακτηρίστηκαν κατόπιν παρέμβασης της Αρχής.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr