Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ: Καλώ Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις δραστηριότητες σε Κυπριακή ΑΟΖ

0
47

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζεπ Μπορέλ, μετα την χθεσινή Ναφτεξ από την Άγκυρα, με την οποία παρέτεινε την παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μπορελ επισημαινει οτι “αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.

Παραλληλα καλεσε τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να εμπλακούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σημερα η Κυπριακη Δημοκρατια εξεδωσε Αντι-Νavtex με την οποία  ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά “μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, “αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr