Αφγανιστάν: Πυρκαγιά από επίθεση Ταλιμπάν σε νοσοκομείο -Κατέλαβαν μεθοριακή θέση στο βορρά

0
112

Ρουκέτα ερρίφθη σε νοσοκομείο στο ανατολικό Αφγανιστάν σε μια επίθεση που οι αρχές υποπτεύονται ότι έγινε από τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά από την οποία προκλήθηκε εκτεταμένη ζημιά και καταστράφηκαν εμβόλια και κατά της COVID-19, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες.

Παράλληλα στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Σιρ Χαν Μπαντάρ, στα σύνορα με το Τατζικιστάν, αναγκάζοντας έναν υπάλληλο τελωνείου και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να διασχίσουν τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τελευταίοι θέτουν υπό τον έλεγχό τους περισσότερα εδάφη ενώ οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα έπειτα από δύο δεκαετίες μαχών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο νοσοκομείο στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κρίσιμων προμηθειών, σύμφωνα με επαρχιακό υγειονομικό διευθυντή.

“Διάφορα είδη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων δόσεων κατά της πολιομυελίτιδας και της COVID-19, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά”, δήλωσε ο υγειονομικός αξιωματούχος της Κουνάρ Αζίζ Σαφάι.

Το Αφγανιστάν έχει καταγράψει 4.366 θανάτους από την COVID-19 και 107.957 κρούσματα του νέου κορονοϊού ως σήμερα.

Πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος αλλά πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται καθώς γίνονται λίγα τεστ.

Ο ιός εξαπλώνεται καθώς η έλλειψη ασφάλειας αυξάνεται, ιδιαίτερα από την 1η Μαΐου όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στα τελικά στάδια της απόσυρσης των δυνάμεών τους και οι Ταλιμπάν ενέτειναν τις επιθέσεις τους στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η υπηρεσία μεθοριακών φρουρών του Τατζικιστάν αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ ότι επέτρεψε σε 134 Αφγανούς στρατιώτες να βρουν καταφύγιο στο Τατζικιστάν από την Σιρ Χαν Μπαντάρ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη Κουντούζ.

Οι Ταλιμπάν κατέσχεσαν πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα στην πόλη μετά την παράδοσή της από τις αφγανικές αρχές στους Ταλιμπάν, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους.

Η απώλεια της εμπορικής πόλης θα καταφέρει πλήγμα στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Αφγανιστάν που προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των Ταλιμπάν σε διάφορα μέρη της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr