Αφγανιστάν: Μαίνεται πόλεμος με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

0
153

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια “πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση”, καθώς “μαίνεται πόλεμος” με τους Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μπισμίλαχ Μοχαμάντι, αφού οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καλά-ι-Νάου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντγίς στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σήμερα την πρώτη επίθεσή τους εναντίον της πρωτεύουσας μιας επαρχίας της χώρας από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησαν μια πολυμέτωπη εκστρατεία κατά των αφγανικών δυνάμεων, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Αυτή έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.

Λίγες ώρες αφότου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει κατά “περισσότερο από 90%” την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταλάβει από τον Μάιο τεράστιες ζώνες αγροτικών εδαφών και έχουν προσεγγίσει αρκετές μεγάλες πόλεις, εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Καλά-ι-Νάου.

“Πρέπει να το ομολογήσουμε, μαίνεται πόλεμος και βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

“Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Αφγανιστάν ζει δύσκολες στιγμές” και “θέλω να σας καθησυχάσω όλους, (λέγοντας ότι) οι εθνικές μας δυνάμεις (…) θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις και τους πόρους τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και τον λαό μας”, προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαντγίς Χεσαμουντίν Σαμς διαβεβαίωσε σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Facebook ότι “όλες οι δυνάμεις ασφαλείας (…) υπερασπίζονται την πόλη” και ότι “ο εχθρός υπέστη απώλειες και ηττήθηκε”, ενώ πίσω του ακούγονται ανταλλαγές πυρών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε παράλληλα με ηχητικό του μήνυμα προς το AFP ότι οι Ταλιμπάν “αποσύρονται” από την Καλά-ι-Νάου.

Στο μεταξύ η Ζία Γκουλ Χαμπίμπι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι “η κατάσταση σταθεροποιήθηκε καθώς η πόλη δεν πέφτει” στα χέρια των Ταλιμπάν, “αλλά οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην πόλη και αεροπλάνα και ελικόπτερα πλήττουν τις θέσεις” τους στην πόλη.

“Όλος ο κόσμος τρομοκρατήθηκε το πρωί όταν άκουσε ότι οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πόλη (…) Γρήγορα αρχίσαμε να ακούμε πυρά και εκρήξεις”, διηγήθηκε ο κάτοικος της Καλά-ι-Νάου Αζίζ Ταουάκολι.

“Πλέον εκρήξεις ακούγονται από μακριά, ενώ ελικόπτερα και αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη και πλήττουν σποραδικά σημεία της πόλης”, πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν είχαν αποπειραθεί τον Ιούνιο να επιτεθούν και στην Κουντούζ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο η είσοδός τους στην Καλά-ι-Νάου θα επιφέρει σίγουρα ένα νέο πλήγμα στο ηθικό –το οποίο έχει ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά– των αφγανικών δυνάμεων, σύμφωνα με αναλυτές.

Η κατάληψη της Καλά-ι-Νάου από τους Ταλιμπάν θα ήταν “μια επιτυχία στρατηγικής σημασίας, καθώς θα είχε ψυχολογικό αντίκτυπο στις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες χάνουν έδαφος γρήγορα”, εξηγεί ο ειδικός ερευνητής για το Αφγανιστάν Νίσανκ Μοτουάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr