«Αχτίδα» ειρήνευσης στη Λιβύη: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά

0
12

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε σήμερα το λιβυκό κοινοβούλιο στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που με τη στήριξη του ΟΗΕ έχει ως στόχο τον τερματισμό του χάους και της βίας στην οποία έχει βυθιστεί η Λιβύη, προβλέπεται η υπό τον Ντμπεϊμπά κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021.

Πάνω από 100 βουλευτές του διαιρεμένου κοινοβουλίου, στήριξαν με την ψήφο τους τη νέα κυβέρνηση σε μια σπάνια συνεδρίαση στη Σύρτη, ενώ ελάχιστες ήταν οι αρνητικές ψήφοι.

Σύμφωνα με το Arab News, η εξέλιξη αυτή δίνει μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων ετών για επίλυση της κρίσης. Παραμένει ωστόσο πρόκληση η διατήρηση της ενότητας μεταξύ των αντίπαλων μερών αλλά και η προετοιμασία τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Ήδη εκφράζονται επικρίσεις στη Λιβύη για τον τρόπο που διορίστηκε ο Ντμπεϊμπά και για το πολυπληθές κυβερνητικό του συμβούλιο,  με κατηγορίες για διαφθορά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της νομιμότητάς του.
Η Λιβύη είναι διχασμένη εδώ και χρόνια μεταξύ της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr