ΑΑΔΕ: Βαριά πρόστιμα για παραποιημένες ταμειακές και «χαμένες» αποδείξεις – Τι προβλέπεται

0
56

Τι αναφέρει η εγκύκλιος για την περίπτωση που η επιχείρηση αρνηθεί να δώσει τα βιβλία για έλεγχο

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η εφορία δείχνει τα δόντια της στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και εγκύκλιος του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή υπενθυμίζει ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη τήρησης βιβλίων ή μη έκδοσης αποδείξεων είναι βαριά.  

Σύμφωνα με τη νομοθεσία εάν μετά από έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ελεγχόμενος δεν τήρησε τα βιβλία ως όφειλε τότε επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων του από την επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος.  

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 10.000€/ελεγχόμενο έτος για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή 30.000€/ελεγχόμενο έτος για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.  

Στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος βρεθεί να μην έχει υποβάλει έστω και μια φορολογική δήλωση τα 3 τελευταία χρόνια, παρότι υποχρεούται, τότε τα πρόστιμα αυξάνονται σε μίνιμουμ 30.000€ για την περίπτωση των απλογραφικών βιβλίων και 50.000€ για αυτήν των διπλογραφικών.  

Η εγκύκλιος σημειώνει ότι και η μη επίδειξη των βιβλίων για οποιοδήποτε λόγο μετά από πρόσκληση των αρχών, θεωρείται μη τήρηση τους ενώ οι διενεργούμενοι έλεγχοι μπορούν να διαπιστώνουν παραβάσεις που αφορούν φορολογικά από το 2020 κι εφεξής , κι όχι παλαιότερα. 

Εάν ο ελεγχόμενος αδυνατεί , μετά από πρόσκληση των αρχών, να προσκομίσει τις αποδείξεις που έκοψε ή βρεθεί ότι έχει παρέμβει στη μνήμη και στα αρχεία που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές ( κοινώς δεν εκδίδει ή εκδίδει παραποιημένες ή ψευδείς αποδείξεις) τότε και σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 10.000€ για τα απλογραφικά βιβλία και 30.000€ για τα διπλογραφικά.  

Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΦΗΜ( η ταμειακή μηχανή δηλαδή) μαζί με τη φορολογική του μνήμη και τα σχετικά αρχεία που δημιουργούνται αποτελούν ενιαίο σύνολο και απαιτείται να διαφυλάσσονται και να προσκομίζονται όλα μαζί, εφόσον ζητηθούν. Συνεπώς, η παράβαση διαπράττεται ακόμα και αν μέρος αυτών δεν διαφυλάσσεται ή δεν προσκομίζεται. 

Το πρόστιμο είναι ένα και αυτοτελές ανεξάρτητα από το πλήθος των ταμειακών μηχανών ή των φορολογικών αρχείων που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι δεν διαφυλάχθηκαν ή υπήρξε άρνηση ή αδυναμία προσκόμισης. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος προσέλθει αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή και δηλώσει απώλεια ταμειακής. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 2.500€ ανεξάρτητα από τον αριθμό των απολεσθεισών ταμειακών.  

Η έκδοση της εγκυκλίους έγινε 48 ώρες μετά την γνωστοποίηση της περίπτωσης του γνωστού bar-restaurant στη Γλυφάδα το οποίο βρέθηκε την περίοδο 2020-2022 να μην έχει εκδώσει 106 αποδείξεις και τιμολόγια συνολικής αξίας 600.000€. Το πρόστιμο που έως τώρα έχει επιβληθεί – καθώς ο έλεγχος συνεχίζεται – είναι 40.000€.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr